Vin zile negre pentru platformele de streaming video. Ce au de gând să facă utilizatorii

de: Mădălina Bahrim
12 08. 2021

Platformele de streaming video contra cost vor avea parte de o perioadă dificilă, deoarece majoritatea utilizatorilor ar fi dispuși să renunțe la abonament, în cazul în care prețurile acestora ar fi majorate.

Platformele de streaming video se bucură de un succes răsunător în ultima perioadă. Pe fondul pandemiei de coronavirus, oamenii au petrecut mai mult timp în casă, iar acest lucru s-a reflectat în creșterea numărului de ore petrecut de utilizatori în mediul digital, în social media și pe platformele de streaming video.

Dacă se vor scumpi abonamentele, platformele vor rămâne fără utilizatori

În cazul în care costul abonamentelor s-ar scumpi, oamenii nu ar mai fi de acord să plătească și ar prefera să renunțe la aceste servicii, arată cea mai recentă analiză de piață.

Studiul care ne indică aceste date a fost derulat în Statele Unite de compania de consultanţă Deloitte şi publicat miercuri de Deloitte România.

49% din clienţii platformelor de streaming video, 38% din utilizatorii platformelor de jocuri video şi 37% din clienţii platformelor de conţinut audio nu ar mai continua să-și plătească abonamentul, în cazul în care administratorii platformelor digitale ar scumpi prețul.

Studiul scoate la iveală o sensibilitate destul de mare a utilizatorilor la factorul preț. Deși economiile continuă să fie blocate în mare parte, iar mulți angajați încă nu și-au reluat joburile fizice la birouri, continuând să lucreze remote, aceste motive par să nu fie suficient de puternice, astfel încât oamenii să suporte o scumpire.

De vină ar putea fi faptul că mulți oameni au suferit de pe urma crizei sanitare. Unora li s-au diminuat veniturile, alții preferă să economisească bani, iar alții au rămas chiar și fără nicio sursa de venit. Astfel, o cheltuială în plus nu este deloc ceea ce își doresc utilizatorii.

Analiza de piață mai arată că ponderea utilizatorilor care îşi reziliază abonamentele la serviciile de streaming video s-a menţinut la aproximativ 37% în perioada octombrie 2020 – februarie 2021.

Conform studiului citat, pentru aproape jumătate (46%) dintre respondenţi, costul este cel mai important factor în decizia de a se abona la un serviciu de streaming video. Dintre aceştia, 55% decid să folosească servicii de streaming video care se susţin financiar din publicitate, conform analizei Deloitte.

Studiul mai arată că, pe lângă preț, pentru 35% dintre respondenţi contează enorm conținutul oferit de respectivele platforme.

Există o concurență foarte mare pe piață, mai arată studiu. 52% dintre respondenţi consideră că este dificil să acceseze conţinut prin intermediul atât de multor platforme. De asemenea, 66% sunt frustraţi atunci când conţinutul pe care doresc să îl vizioneze nu mai este disponibil pe o platformă şi 49% sunt nemulţumiţi atunci când o platformă nu le face recomandări relevante.